[email protected] +36 1 363 1447

Mire figyeljünk?

Mire figyeljünk? – nyomdai fájlok elkészítése és leadása

Technikai segítség nyomdai anyagok elkészítéséhez és nyomdai megrendelés leadásához

Minden esetben törekedjen a grafikai fájlokat vektoros pdf-ként, “görbézett/beágyazott” fontokkal, CMYK színekkel, PC CorelDRAW kompatibilis formában megküldeni számunkra.

 

Probléma forrása lehet:

a nem megfelelő fájlformátum pl.: sérült fájl, jelszóval védett anyag stb.
hiányosságok, szépséghibák pl.: kifutó hiány, gyenge felbontású képek, nem “görbézett/beágyazott” fontok, inkompatibilis filterek, vágáshoz közeli elemek
nem megfelelő méret
Az ilyen problémákat tartalmazó leadott anyagot minden szempontból kompletten leellenőrizzük és feldolgozásra előkészítjük, de a javítás, ill. a megrendelői jóváhagyás megérkezéséig a további műveleteket nem végzünk.

 

Képek felbontása

Az alacsony felbontású, pl. 100 dpi alatti felbontású képek nyomdai feldolgozáshoz nem megfelelőek, minimum 250 dpi felbontás szükséges, de a legjobb 300 dpi, vagy ennél magasabb értékszám.
Mert ha szerkesztő programban nagyítunk egy képet, akkor romlik a minősége. Törekedjünk a minél nagyobb felbontásra. Minden grafikát célirányosan a kívánt méretben tervezzünk.
Abban az esetben, ha egy fényképből kiragadott részlet alá fehér, vagy fölé formalakk nyomtatást kívánunk, akkor a képről elengedhetetlenül egy tökéletesen fekete vektor grafikát kell készítenünk.

 

Tartalmi ellenőrzés

Tartalmi és szöveg ellenőrzést nem végzünk, elírások, nyelvtani hibák felülvizsgálata a megrendelő felelőssége. Az ilyen hibákat – gyártás után -, csak újragyártással tudjuk orvosolni, melynek díja a megrendelőt terheli. Nyilvánvaló, hogy nyomtatás előtt (a kivitelező berendezések igényei számára készített) végső nyomdai anyagot végellenőrzésre megküldjük.

 

Színhűség

A megrendelő által elvárt termék készítéséhez (színhűség) elengedhetetlen a megrendelő által aláírt, jóváhagyott próbanyomat. Ennek hiányában a nyomat színeire garanciát vállalni nem tudunk, és semmilyen ezzel kapcsolatos reklamációt nem fogadunk el!


Színreferenciaként nem megfelelő:
-           monitoron látott szín
-           más nyomathordozóra nyomott szín (pl. a termék fotója nyomtatott katalógusban)
-           digitálisan proof nyomtatón nyomott minta

-           Vágott méret nincs, vagy rosszul definiált

Ennek hiányában nem tudható, hogy pontosan mekkora lenne a késztermék, vagy rossz helyen vágunk.
A szerkesztés végén javasoljuk a PDF/X szabvány használatát a mentéshez és az ott felkínált beállításokat. Mindenképpen a programmal rakassuk fel a vágójeleket, ne „kézzel”.

Kifutó esetén a vágási méreten kívül 2 mm-rel tervezzük nagyobbra a kívánt grafika hátterét. Közvetlen tárgy nyomtatáskor erre nincs szükség, hiszen körbevágás nincs.

 

Betűk nincsenek beágyazva/görbézve

Grafikai programokban a betűket alakítsuk görbévé, és/vagy a fontkészletet is küldjük el a nyomdának. Ez utóbbi lehetővé teszi a grafika szövegében talált hibák azonnali gyors javítását. Előbbi esetben, a nyomdának nincs lehetősége a javításra, hiszen a betűk már grafikai objektumként jelennek meg.

Számtalan betűtípus létezik, így nem biztos, hogy amelyet használni kívánunk alapértelmezetten megvan a nyomda fontkészletében. Ha nincs meg, akkor a nyomtatás utáni eredmény nem ugyanaz, vagy akár értelmetlen tartalom lehet.
Törekedjünk mindig a megfelelő grafikai alkalmazások használatára, ám kerüljük az azokra jellemző segédprogramok és filterek használatát, mert kompatibilitásukat tekintve problémát okozhatnak a kivitelezés során.

 

Színterek nem megfelelőek

CMYK-t várunk, ha ettől eltérő – RGB, LAB, HKS (a monitor RGB színtérrel dolgozik). Amit a monitoron látunk, az nem biztos, hogy nyomdailag elfogadható számunkra. Tapasztalatunk szerint még a színkalibrált monitorok is hangsúlyos különbséget mutatnak (legyen az CRT, LCD, vagy LED megjelenítő) ugyanazon színkép vizsgálatánál.

Ha nagyon fontos a színek pontossága (például: arculati színek Pantone-színkódja), akkor mindenképpen konvertáljuk át CMYK-rendszerbe és ellenőrizzük minta nyomtatással. Digitális nyomtatásnál ugyanis minden szín a négy alapszín keverékéből születik, direkt szín igénye itt nem merülhet fel. Szita, tampon, esetleg ofszet nyomtatási – tehát a hagyományos nyomdafestékes – technológiánál beszélhetünk direkt színek megvalósításáról.

 

Látványterv elfogadása megrendelés előtt

A gyártás megkezdése előtt minden esetben e-mailben küldünk látványtervet véleményezésre, ellenőrzésre, javításra, jóváhagyásra.
A látványterv elfogadása megrendelésnek minősül, melyet e-mailben kérünk elküldeni.

Az elfogadott látványtervből gyártott termékek után tartalmi reklamációt nem fogadunk el.

A gyártást követően felfedezett hibákat (elírások, helyesírási hibák, hibás terv jóváhagyása vagy színegyezési hiba) sajnos csak újragyártással tudjuk orvosolni, melynek díja a megrendelőt terheli.

Betöltés...